DOBRIN

DOBRIN

Dintotdeauna au existat sportivi cu un talent nativ ieșit din comun și este normal ca fiecare țară să le respecte memoria. În anii ’70, publicul i-a iubit pe Dobrin și pe Năstase, hărăziți de Dumnezeu să joace magic, natural, fotbal și tenis. Dobrin a fost replica fotbalistică a lui Năstase; ambii erau fericiți complet pe teren, dar neatenți în viața personală. În acele timpuri, practicanții de sport se mulțumeau cu adulația fanilor și recompense materiale care nu suferă comparație cu cele de acum. Năstase a câștigat, dar nu la nivelul pe care l-au atins cei care au venit după el, iar Dobrin ar fi putut face o carieră internațională fulminantă, dar nu a fost să fie.

Fotbalistul, supranumit, cu umor și simpatie, Gâscanul, a contribuit decisiv la câștigarea campionului național de echipa din Trivale într-o perioadă în care Steaua și Dinamo făceau legea. A fost loial Piteștiului și a rămas în istoria fotbalului prin driblingurile, pasele, loviturile libere, golurile sale ― adevărate bijuterii dinamice pe care le puteți admira pe youtube și acum. Acest decar a format în jurul său o echipă solidă cum se întâmplase înainte cu celebrul Gheorghe Constantin (numit Profesorul) de la C.C.A. (Clubul central al Armatei care a devenit Steaua), iar mai târziu cu Gică Hagi, alt decar ― acest număr fiind dedicat jucătorului cel mai tehnic. Porecla Prințului din Pitești se datora gâtului lung, mersului legănat și lățimii labei piciorului, însușire utilă la driblat. În acest context, a fost remarcat de celebrul Santiago Bernabeu Yeste, creatorul marelui club de fotbal Real Madrid. F.C. Argeș juca, grație lui Dobrin, în campionatele europene, iar spaniolul, aflat în tribune, a dorit să îl cumpere oferind 2 milioane de dolari (imens pe atunci!) și angajându-se suplimentar să medieze un contract economic extrem de avantajos pentru România. Cum asemenea informații nu erau făcute publice pe atunci, ne putem baza doar pe memoria oamenilor care mai țin minte și că N. Ceaușescu a spus nu, deoarece îl considera pe fotbalist o valoare națională.

Din păcate, condițiile climatice dificile din Mexic, invidia unora (așa se susține) și adicțiile sportivului l-au împiedicat să participe la Campionatul Mondial (1970) ― antrenorul Angelo Niculescu observase slăbiciunea lui pentru alcool și țigări, dar Dobrin a fost cel care a calificat România la Mondial. Echipa avea la dispoziție jucători de valoare dintre care îi enumerăm pe Emeric Dembrovschi (de la UTA) căruia mexicanii ar fi fost doritori să îi ridice o statuie la Guadalajara pentru calitatea excepțională a jocului în fața echipelor Braziliei, Angliei și Cehoslovaciei; de asemenea, se evidențiau Sandu Neagu, Mircea Lucrescu, Florea Dumitrache (Mopsul) și portarul Stere Adamache. Cu toate acestea, geniul lui Dobrin ar fi ridicat mult calitatea jocului în fața echipelor Braziliei și a Angliei care au reușit greu să ne învingă, iar scorul cu care a fost înfrântă Cehoslovacia ar fi putut fi unul sever. Indiferent de condițiile de joc și de calitățile adversarului, Dobrin ieșea în echipament alb, impecabil de pe teren ― impunea distanță plină de respect la propriu și la figurat.

Din păcate, intervine fatalmente tristul adevăr de necontestat ― asemenea timpului, oamenii nu pot semnifica decât trecând. Marele Dobrin a trecut într-o altă lume din cauza cancerului la plamâni, rămânând în inima Piteștiului și cu nostalgia pentru acest oraș din echipa căruia nu s-a transferat, deși a avut oferte de la cluburile bucureștene răsfățate, dar și de la echipa din Bănie. Fiecare perioadă are un jucător remarcabil; depinde când și sub ce auspicii se naște respectivul. Ne este dor de cel care ascunde etern mingea acolo sus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com